ADEMHALING BIJ SPORT EN LUCHTTEKORT

In het moderne leven zijn er verschillende factoren die er aan bijdragen dat onze ademhaling intensiever is dan zou moeten: denk aan stress, te weinig rust, maar ook bewerkt voedsel. We ademen meer dan nodig is voor ons lichaam, zowel in rust als tijdens sport. Dit heeft verschillende consequenties. Door de intensieve ademhaling zitten we te veel in een 'flight or fight'-modus. Zo wordt niet alleen stress in stand gehouden en versterkt, maar ook krijgt het lichaam te weinig gelegenheid tot herstel.

Voor sporters is het interessant om te weten dat bij te veel ademen de spieren, organen en weefsels slechter van zuurstof worden voorzien. Dit heeft alles te maken met het feit dat bij een te intensieve ademhaling te veel koolzuur wordt afgeblazen. Is het koolzuurgehalte in het bloed te laag, dan wordt de zuurstof (die meestal ruim voldoende aanwezig is) minder goed afgegeven aan de organen, spieren en weefsels. Als het om ademen gaat, geldt het principe 'meer is minder'.

Daarbij komt dat veel mensen de gewoonte hebben aangeleerd om vaak door hun mond te ademen. Zeker onder het sporten wordt er vaak en veel door de mond geademd. Maar zoals gezegd: meer is minder en dat geldt ook voor ademhaling tijdens het sporten. Door de mond ademen moet beperkt blijven tot alleen heel intensieve stukjes training.

Voor de meeste mensen is het raadzaam vrijwel altijd door de neus te ademen. Met de Animove methode kun je daarbij met behulp van adempauzetraining situaties van verlaagd zuurstof simuleren, zodat je gewoon hier in Nederland een hoogtetraining kunt doen.

Oxygen Advantage is ontwikkeld door de Ier Patrick McKeown.

Een Oxygen Advantage-traject bestaat uit een intake en enkele vervolgafspraken via Skype. Tijdens de intake bekijken we je achtergrond, (trainings-)wensen en ademhaling. We doen onder andere een test om te zien of je overademt. Aan de hand van het testresultaat stellen we een oefenprogramma van enkele weken op. De oefeningen nemen we uiteraard uitgebreid door, zodat je precies weet wat je moet doen. In weken na de intake houden we contact en bespreken we een en ander via Skype. Het programma wordt tussentijds en aan het eind van het traject nog aangepast als daar aanleiding toe is. Met Oxygen Advantage kun je je fitheid en je prestaties naar een hoger niveau brengen. Uiteraard kunnen we dit traject combineren met metingen via de Energy Control Methode, zodat je nog preciezer weet waar je aan toe bent.

Prijs van een standaard-traject:

€115,-

Kijk voor meer informatie over Oxygen Advantage en workshops op www.oxygenadvantage.nl