(Halve) marathon in 6 weken


Een hele of halve marathon in 6 weken, is dat wel verantwoord? Ja, dat is het en ook nog eens met een wetenschappelijke onderbouwing waarbij je eindtijd vooraf ook nog eens heel nauwkeurig wordt onderbouwd! Er zijn wel een paar (weliswaar heel toegankelijke) voorwaarden.

We werken volgens de Energy Control Methode (ECM), die wetenschappelijk is gevalideerd. We gaan met behulp van een inspanningstest je VO2max oftewel zuurstofopname per kg lichaamsgewicht meten en die vergelijken we met je snelste 5 of 10km voor het geval de testresultaten erg afwijken. Een waarde van 40 zorgt ervoor dat je sportief alles kunt doen. Je krijgt 4 trainingen per week, met een gemiddeld maximale trainingsafstand van 14km. Met een drukke baan valt dit dus prima ook als project te realiseren.

Aan de basis staat dat kort door de bocht je snelheid wordt bepaald door 2 factoren, namelijk je talent en je gewicht. Je talent valt RELATIEF weinig te verbeteren door training. Maar kan er verantwoord wat gewicht eraf, dan heeft dit echter een veel grotere invloed op je uiteindelijke snelheid dan wanneer je alleen hard zou trainen.

We laten daarom de schemas voor absolute toplopers aan de kant staan volgens dit principe, die zijn namelijk na ruim 2 uur klaar en niemand kan bijvoorbeeld 5 uur lang op dezelfde intensiteit blijven lopen. De intensiteit moet daarom omlaag, maar daarmee ben je ook weer sneller hersteld.

Deze aanpak werkt prima tot een minimumtijd van om en nabij de 3 uur, daaronder passen we het trainingsschema aan.

Kosten voor een rust-en inspanningsmeting, marathonschema en enkele verloopgesprekjes €150,-.