Race Across Scotland 370km - Willem Mucher

RACE ACROSS SCOTLAND 370km 17-21 Augustus 2019

Korte video

Runners World artikel:

Across Scotland, een ultraloop van ruim 350 kilometer binnen de 100 uur dwars door Schotland.

Afgelopen zaterdag begonnen 74 deelnemers in het plaatsje Port Patrick aan de Race Across Scotland, een ultraloop van ruim 350 kilometer dwars door Schotland. Een tocht van west naar oost over de Southern Upland Way, het eerste officiële Britse coast-to-coast voetpad. Voor Nederlandse begrippen een afstand van Groningen naar Vlissingen. Uiteindelijk doel: Het voltooien van de afstand binnen de 100 uur. Willem Mücher (54) uit Schin op Geul voltooide als een van de 28 finishers afgelopen woensdagmorgen de lange tocht.

Willem Mücher: ‘Ik moest op kaart en kompas de route volgen, dag en nacht’

Willem Mücher is al geruime tijd ultraloper. Hij leerde het ‘ontdekkend’ lopen in de Franse Alpen en voltooide dit voorjaar de Legends Trail, de met 260 kilometer zwaarste ultra trail van de Benelux. De start van deze Race Across Scotland begon voor Mücher echter anders dan hij had verwacht. ‘Ik maak altijd gebruik van drie manieren om de juiste route te volgen, mijn gps-horloge, een handheld navigatie en een gewone kaart en kompas. Op de ochtend van de start kon ik mijn gps-horloge nergens vinden, heb alles overhoopgehaald, maar hij was weg. Op de startlijn dacht ik op mijn handheld de laatste file te verwijderen, maar door mijn boosheid over het gps-horloge haalde ik per ongeluk alle files weg, ook de in Schotland te volgen route. Het resultaat was dat ik op kaart en kompas de route moest volgen, dag en nacht. Ik had echter mijn auto de dag voor de start bij de finish neergezet en was per trein naar de start onderweg, daar ontmoette ik een andere deelnemer, Andy Hewat uit Australië. Hij had wel een GPS en we bleken hetzelfde tempo te lopen. Zo hebben we samen de meer dan 350 kilometer afgelegd.

Van warm naar koud, blubber en heuvels

De tocht was zwaar voor de beide mannen, het veranderlijke Schotse weer liet zich van alle kanten gelden. Van erg warm ging het naar erg koud en slagregens teisterden de deelnemers gedurende een groot gedeelte van de route. Mücher: ‘We liepen in een natte periode, op lange stukken veengrond zakte je tot je enkels in de blubber. Ik heb al op verschillende soorten ondergrond gelopen, maar dit Schotse parcours met heuvels tot 600 meter hoogte was moeilijk te lezen en er kwam bovendien geen eind aan.

Mentale strijd

Naast het fysieke is het mentale deel minstens zo belangrijk. ‘Ik heb een bovengemiddeld doorzettingsvermogen, kan heel goed luisteren naar mijn sterke lijf en let altijd op een juiste en ontspannen lichaamshouding. Gedurende de eerste nacht had mijn Australische metgezel nog last van een jetlag, we hebben toen een hazenslaapje gedaan van 10 minuten. De tweede nacht hebben we 40 minuten geslapen en de derde nacht een uur. Naast de voeding die ze op de verzorgingsposten kregen deden de beide lopers zich tegoed aan vruchten uit de natuur zoals bramen, bosbessen en frambozen.

93 uur en 56 minuten

Na 93 uur en 56 minuten kwamen de Mücher en Hewat aan bij de finish in Cockburnspath en kregen ze de beloning, een gouden buckle. Van de 74 gestarte deelnemers behaalden er uiteindelijk 28 de finish. Naast Mücher haalde nog een andere Nederlander, Richard Dreijer de finish in 89 uur en 3 minuten. Mücher: ‘Deze tocht was zwaar maar schitterend. Het ruige Schotse landschap is geweldig met ontelbare schapen en dorpjes waar de tijd 800 jaar lijkt te hebben stilgestaan en die zo zouden kunnen fungeren als decor voor The Lord of the Rings. Deze lange afstand is voor weinigen weggelegd, het is een aanslag op je lichaam dat je volgens mij moet blijven prikkelen, dit is voor mij het echte ultralopen.’

Door: Bert Pessink

Comments are closed.